Szolgáltatások

Miért kell egy jó könyvelő? Mit csinál egy könyvelő?

shadow

Ha szeretne alapítani egy céget, először egy könyvelővel tanácsos beszélni, mert ő meg fogja tudni mondani, hogy a cégalapításkor az ügyvédnél milyen társasági formát, adózási formát válasszon, minimálisan hány taggal indíthatja a megálmodott társaságot, kell-e áfa körbe tartoznia, milyen kezdő tőkére van szüksége, kell-e a cégnél könyvvizsgáló?

Ezekre a kérdésekre egy könyvelő már jóelőre felhívja a figyelmét, így időt, idegeskedést, és nem kevés pénzt takarítva meg Önnek.
Ha először egy könyvelőt keres fel, akkor megkíméli magát attól, hogy az alapítás ügyvédi költségeit, és a közzétételi illetékeket amint kifizette, és ellátogatott egy könyvelőhöz, olyan információk birtokába kerül, hogy mehet vissza az ügyvédhez és újra kell kezdeni az intézkedést, azért, hogy a Cégbíróság által elfogadott paramétereket módosíthassa úgy, hogy a saját cégére a legkedvezőbb legyen.

Amint a cég létrejött, a választott társasági formának, és adózási formának megfelelően, meg kell tenni a szükséges bejelentkezéseket a különböző hatóságokhoz. NAV, Önkormányzat, KSH, MKEH. A törvény ezeket a bejelentkezéseket határidőhöz köti, így nem elég, ha majd egyszer valamikor keresünk egy könyelőt, ha lesz egy kis időnk. A bejelentési kötelezettségeknek az elmulasztásakor az Adóhatóság, már a kezdő társaságokra is jelentős mértékű mulasztási bírságot szab ki, hisz „a törvény nem ismerete, nem mentesít annak betartása alól.

Mit csinál a könyvelő?

 • Cégalapítás előtt informálja Önt az Önnek legkedvezőbb társasági formáról, és adózási formáról, így Ön felkészülve, minden szükséges információ, és dokumentum birtokában keresi fel az ügyvédet, így a cégbejegyzés tényleg csak pár napot fog igénybe venni.
 • Amint a cég megalakult, elvégzi a szükséges bejelentkezéseket minden hatósághoz.
 • Önnel konzultálva, az új cég arculatának, működésének leginkább megfelelő, ténylegesen betartható, kizárólagosan a társaságra testreszabott szabályzatokat készít, amelynek elemeit egy esetleges ellenőrzésnél a revizorok számon kérik ezért fontos, hogy az adott cégre készüljön a vezetőkkel egyeztetve.
 • Mivel Ön még nem volt cégvezető, egy jó könyvelő fogja koordinálni az Ön NAV és egyéb hatóságok felé történő vezetői munkáját, folyamatosan informálja, segíti Önt a jogszabályok útvesztőjében.
 • Beadja a cég- és adózási formának megfelelően a bevallásokat határidőben, a fizetési kötelezettségekről, hogy mikor, hova, mennyit kell fizetni időben tájékoztatja Önt.
 • A számlák folyamatos és gondos összegyűjtésére és leadására sarkallja Önt, hogy határidő mulasztás soha ne történjen.
 • Pár hónap alatt teljesen gördülékennyé válik az együttműködés és Ön már rutinos cégvezető lesz egy jó könyvelővel a háta mögött.
 • Ha a vállalkozásának beindításához, bővítéséhez hitelre van szüksége, akkor a banki adatlapokat kitölti, kimutatásokat készít a banknak azért, hogy Ön mielőbb megkaphassa a hitelt. Ezeknek a papíroknak a kitöltése szakemberért kiált, úgyhogy ha Ön inkább a saját területén szeretne dolgozni, akkor ezt inkább bízza szakemberre.
 • Ha pályázni szeretne bármilyen EU-s/Közbeszerzési pályázaton, akkor a tonnányi papír összegyűjtése, és végeláthatatlan kimutatások készítését is szakemberre kell bíznia, mi otthonosan mozgunk a pályázatok világában is.
 • Ha kereskedik, és nem Európából szeretne árut behozni, akkor a vámkezelés, környezetvédelmi termékdíj kalkuláció, bevallás szintén egy olyan terület, ami szakemberek nélkül jól nem végezhető.
 • Ha munkatársakra van szüksége, akkor a társaság szempontjából leginkább megfelelő munkaszerződések, munkaköri leírások elkészítéséhez szintén javasolt szakember igénybevétele, hogy egy esetleges ellenőrzésen nyugodtan dőlhessen hátra, semmilyen bírság, elmarasztalás nem érhesse Önt, a dolgozók sem a Munkaügyi Bíróságot fogják látogatni, hanem a munkahelyüket.

Ha a fenti ismertető felkeltette érdeklődését, és úgy gondolja, hogy egy megbízható csapatra van szüksége, ne tétovázzon, forduljon hozzánk bizalommal. Nem bánja meg.

Comments

Nincsenek hozzászólások.

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.