Blog

coffee2

FELÍR-azonosító

A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) nevéhez fűződik a FELÍR azonosító. Annak kell felír azonosítóval rendelkezni, aki kockázatos termékek kereskedelmével foglalkozik.

Mi a kockázatos termék?

Minden amit az 51/2014-es NGM rendelet 1-es és 2-es számú mellékletében felsoroltak. Ide tartozik mindenfajta élelmiszer, vegyi anyagok, de még a ruhafélék is. Élelmiszert csak FELÍR azonosítóval rendelkező társaságtól lehet vásárolni.

FELÍR-azonosítót hogyan kapunk?

FELÍR-azonosítóhoz is ügyfélkapu szükséges. A FELÍR azonosító esetében az ügyvezetőt (ha tag, és az ő ügyfélkapuját használjuk) is meg kell hatalmaznunk arra, hogy a felügyeleti-díj bevallást benyújthassa, ehhez meg kell küldenünk postán a meghatalmazást. A FELÍR azonosító igénylése a 2014-es NÉBIH-hez benyújtott felügyeleti-díj bevallással veszi kezdetét, ahol amennyiben 2014-ben is forgalmaztunk kockázatos termékeket, akkor eldönthetjük, hogy fizetjük az átalányt, ami 20.000 Ft egy évre, vagy kiszámítjuk a pontos fizetendőt a bevallásban. Amennyiben 2014-ben nem volt kockázatos termék értékesítésünk, úgy a bevallást benyújthatjuk nullásan is. Amikor a meghatalmazást is és a bevallást is feldolgozták, automatikusan megküldik postán számunkra a FELÍR-azonosítót, amit aztán kérésre partnereink rendelkezésére bocsáthatunk, ugyanis senki nem fog tőlünk élelmiszert, vagy más kockázatos terméket vásárolni, ha nem rendelkezünk FELÍR-azonosítóval.

Amennyiben a kockázatos terméket útdíjköteles járművel szállíttatjuk, és az áru értéke meghaladja az 5 millió Ft-ot vagy az 500 kg-ot, úgy EKÁER számmal is kell rendelkeznünk, ezt az EKÁER-rel foglalkozó bejegyzésben részletezzük.

Mi az a kockázati biztosíték?

Ha kockázatos termékkel kereskedünk, akkor kockázati biztosítékot kell fizetnünk, amely a termék nettó árának 15%-a. El lehet tekinteni a kockázati biztosíték nyújtásától, amennyiben a vállalkozás szerepel a köztartozásmentes vállalkozások között, és még néhány esetben, bővebb információért keressen bennünket! 

Comments

Nincsenek hozzászólások.

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.