Blog

venditalia_2

Automata regisztráció beküldési határidő 2015.03.31.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek kávégépeket, vagy készterméket árusító automatákat üzemeltetnek, 2015. március 31-ig regisztráltatniuk kell automatáikat az Adóhatóságnál az AUTOMATA elnevezésű nyomtatványon. A nyomtatványon fel kell tüntetni a gép gyártóját, típusát, gyári számát, a tulajdonos adatait, valamint a helyszínt és az üzemeltető minőségét, a cég adatait, ahova az automata kihelyezésre került.

Az Adóhatóság regisztrációt követően nyilvántartásba veszi az üzemeltetett automatát, a regisztrációs számot a gépen fel kell tüntetni jól látható helyen. A regisztráció természetesen nem térítés mentes, gépenként 30 e -Ft-ba kerül a vállalkozásoknak.

A regisztráció benyújtásakor gépenként 3 e Ft-os igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, és a  befizetést igazoló nyomtatvány a bevalláshoz csatoltan kell megküldeni. A gépenként fennmaradó 27 e Ft igazgatási szolgáltatási díjat 2015. december 31-ig kell megfizetni a MÁK –nál vezetett 10032000-01079098-as számú számlaszámra.

Miért kell ez a regisztráció?

A kezelő személyzet nélkül üzemelő automaták esetében nincs se nyugta, se számla, se számviteli bizonylat. A NAV nem tudja, hogy milyen bevételük származik az automatákat üzemeltető vállalkozásoknak, és ez az Adóhatóságot nem hagyja nyugodni. Előreláthatóan egy, az online pénztárgépekéhez hasonló szoftverrel kívánják ellátni az ital és késztermék automatákat, hogy ne lehessen eltitkolni, hogy milyen mértékben történik értékesítés ezekből az automatákból. Ezzel a regisztrációval szeretnék felmérni az üzemben lévő automaták számát, és az ezekből “kinyerhető” adó mértékét.

Vannak automatái? Senki nem szólt, hogy regisztráltatnia kell őket? Mi megoldjuk, forduljon hozzánk bizalommal!

Comments

Nincsenek hozzászólások.

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.