Blog

EKÁER – új feladat 2015-től

Idén új feladatot kaptak a vállalkozások, megnyertük magunknak az EKÁER-t. Egy rendszer, ami a gazdaság szürkítését vette célul, úgy, hogy közben a gazdálkodókra újabb adminisztrációs terhet rótt, hisz ebben az adatszolgáltatásban a könyvelők nem nagyon tudnak tevőlegesen részt venni.

Kinek kell EKÁER-szám?

Mindenkinek, aki  EU-s országból vásárol, vagy EU-ba értékesít,  az árut közúton szállíttatja, aminek az értéke a 5 millió forintot vagy a súlya az 500 kg-ot meghaladja, valamint aki belföldön útdíjköteles járművel szállíttatja áruját, aminek értéke meghaladja a 5 millió Ft-ot, vagy súlya az 500 kg-ot,  A fuvar indítása előtt kell EKÁER számot kérni akkor is ha én vagyok a vevő és akkor is ha én vagyok az eladó. A NAV pedig ebből a bejelentésből pontosan tudja, hogy ki, mikor, mit hoz be Magyarország területére, az áru mikor érkezik a rendeltetési helyre, és ha van köztartozása a társaságnak, akkor már ott helyben le is foglalhatja azt.

Meddig érvényes az EKÁER szám? Hogy lehet kérni?

Az EKÁER szám 15 napig érvényes, az igénylése pedig meglepő módon roppant egyszerű. Annak, aki az EKÁER bejelentgetéseket végzi a cégnél, ügyfélkapuval kell rendelkeznie. Az EKÁER oldalon kell regisztrálni a céget és EKÁER + ügyfélkapus regisztrációval máris benn vagyunk a rendszerben. Az EKÁER szám igénylését minden szállítmány esetében újra és újra meg kell tennünk, tényleg csak perceket vesz igénybe. A fuvarozó megadja a teherautó/kamion rendszámát, amin az árut hozza, mi meg később megadjuk neki az EKÁER számot. Tényleg nem bonyolult, ha már 1-2 alkalommal végigkínlódtuk. Fentebb írtam, hogy a könyvelők ebben az új buliban nem tudnak nagyon részt venni, hisz a legtöbb esetben a könyvelőnek nem sok fogalma van arról, hogy mikorra várunk egy szállítmányt, vagy mikor indítunk egyet. Így javasolt minden cégnél egy embernek legalább belemélyednie az EKÁER rejtelmeibe, hogy az ügymenet zökkenőmentes lehessen.

EKÁER számot kell kérnie annak is, aki kockázatos terméket szállíttat belföldön útdíjköteles járművel, és az áru értéke vagy súlya eléri a fent említett limiteket. Nekik még FELÍR-azonosítóval is kell rendelkezniük, amelynek a megszerzése egy igazán jó kis procedúra, de ebből bővebben egy másik bejegyzésben.

Ha eltévedt az EKÁER útvesztőjében, mi segítünk kitalálni, keressen minket!

Comments

Nincsenek hozzászólások.

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.