Blog

Pénzforgalmi elszámolás

Kinek éri meg a pénzforgalmi áfa?

Annak, aki főként szolgáltatási területen vállalkozik, és vannak olyan partnerei, akik folyamatosan késve fizetnek.

Előnye: ennek az adózási formának nagyon nagy előnye, hogy a kiállított számla ÁFA tartalmát csak akkor kell bevallanunk és befizetnünk, amikor a partner fizetett.

Hátránya: a partnerektől befogadott számla ÁFA tartalmát csak abban az időszakban helyezhetem levonásba, amikor az adott számlát kiegyenlítettem.

A pénzforgalmi áfa a körbetartozásokat hívatott csökkenteni, hiszen igaz, hogy fizetendő ÁFA csak akkor keletkezik, ha megkaptam a számlám ellenértékét, viszont a szállítói számlákat is csak akkor számolhatom el, ha kifizettem őket.

Specialitások: addig választható, ameddig a társaság éves árbevétele nem haladja meg a 125 millió forintot, csak év végén lehet választani a következő évre, és amennyiben pénzforgalmi elszámolás alá tartozunk, abból csak év végével léphetünk ki. A számla kötelező adattartalma pénzforgalmi ÁFA esetén a “pénzforgalmi elszámolás” felirat. Amennyiben a vállalkozás a számláján a “pénzforgalmi elszámolás” kifejezést nem tünteti fel, úgy az általános szabályok szerint fizeti és vallja az ÁFA-t, tehát a számla teljesítése alapján. Aki jövőre szeretne pénzforgalmi elszámolás szerint adózni, az még időben jelezze azt a NAV felé. Ha bővebben szeretne erről tudni, kérjük keressen minket! 

Comments

Nincsenek hozzászólások.

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.